Detalii tabere, campuri si excursii ale cercetasilor

Expeditia "Comoara pierduta a Cetatii"
25.octombrie 2014
Intalnire plecare ora 06.00 in Gara de Nord, in fata biroului de informatii, in capatul peroanelor, unde ne vedem de obicei
Intalnire sosire ora 21.55, in capatul peronului unde va sosi trenul R11032 Brasov-Bucuresti

Va rugam sa va inscrieti in aceasta expeditie pana la 21.10.2014, orele 18.00 - ultima zi.
Inscrierea se poate face numai prin achitarea sumei de 155 lei lei la unul din liderii insotitori.
Apelati pentru detalii pe Ana Gheorghiu, insotitor, la 0724 726988.
Pretul expeditiei include: transportul cu trenul Bucuresti-Brasov, cu autocarul Brasov-Rasnov si retur, intrarea la obiectivele vizate - Cetatea Rasnovului si Pestera Valea Cetatii -, taxele foto la obiective, transportul cu tractorul medieval pe Dealul Cetatii, o tura cu tiroliana, o fisa pentru telescopul de la punctul de belvedere din Cetatea Rasnovului, taxa de participare, materialele necesare atelierelor de aplicatii, diploma.
*In cazul in care timpul permite, daca vor fi doritori de o a doua tura pe tiroliana, acestia vor avea la ei 10 lei pentru a-si plati tura respectiva.

Aceasta expeditie va avea loc in zona Rasnovului.
Cercetasii vor cauta comoara, cautare care va avea mai multe etape,atat in Cetatea Rasnovului, cat si in Pestera Valea Cetatii. La finalul zilei vor avea de gasit ultimele piese ale comorii in centrul vechi al Brasovului. Cercetasii vor participa la aplicatii de prim ajutor si de supravietuire.

Vor avea parte de distractia unei aventuri pe tiroliana, o drumetie montana de o ora si vor invata sa confectioneze felinare din hartie pentru Festivalul Luminii, eveniment sustinut de Cercetasii Romaniei in luna mai a fiecarui an.
Plecarea spre taramul aventurii acestei expeditii se face in data de 25.10.2014, sambata, din Gara de Nord, unde ne intalnim la ora 06.00 in fata biroului de informatii din capatul peroanelor. Nu intarziati. Trenul pleaca la 06.23 si nu asteapta.
 In gara Brasov cercetasii vor fi preluati de un autocar cu care vor ajunge la Cetate. Autocarul va fi la dispozitia cercetasilor de-a lungul intregii zile.
Intoarcerea din expeditie va avea loc tot in Gara de Nord, seara, la orele 21.55, parintii sunt rugati sa se informeze la ce linie soseste trenul pentru a ne astepta la peron. Parintii vor primi in timp util sms cu numarul vagonului in care ne vom afla, precum si informatii cu eventualele intarzieri.

Echipament si bagaj necesar:
- ghiozdan de spate - cel de scoala este foarte bun;
- esarfa;
- mancare pentru o zi - sandwisuri, 1-2 fructe, dulciuri, apa/ mancare in ghizdan pentru 2-3 mese;
- bocanci/ghete impermeabili/e;
- 1-2 pungi/saci de gunoi;
- manusi groase, eventual impermeabile;
- caciula;
- haina/geaca groasa sau hanorac;
- pix si agenda/caiet.
*In cazul in care timpul permite si vom avea nevoie de mai multa mancare, doritorii vor avea la ei o suma alocata acestei necesitati. Putem servi/cumpara ceva in Rasnov sau Brasov.

Nu luati cu voi obiecte de valoare si sume mari de bani, riscati sa le pierdeti/uitati sau deteriorati.
Nu va imbracati cu cele mai bune haione, ci cu unele adecvate tipului de activitate, mai uzate, riscati sa le murdariti/agatati.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Expeditia "Pe urmele Turnului disparut"
Aceasta expeditie va avea loc in orasul Targoviste.
Aici, Cercetasii vor participa la 15 minute din slujba la Mitropolia Targovistei, vor incepe cautarea turnului la ruinele din fata Mitropoliei, vor cauta piese ale turnului in incinta Curtii Domnesti, vor cauta mesajele ascunse de voievozii din trecut pe Aleea acestora, vor vizita gradina zoologica din vecinatate, vor sevi o masa calda intr-unul din localurile din apropiere.
Plecarea spre Cetatea Domneasca si Turnul Chindiei se va face in data de ..2014, sambata, din autogara IDM Basarab, ora de intalnire va fi anuntata in timp util, in functie de transportator.
Intoarcerea va avea loc seara, in aceeasi locatie.
Va rugam sa va inscrieti in aceasta expeditie pana la ..2014 - ultima zi.
Inscrierea se poate face numai prin achitarea sumei de  lei la unul din liderii insotitori.
Pretul expeditiei include: transportul cu autocarul, intrarea la obiectivele vizate - Curtea Domneasca - Turnul Chindiei si Gradina Zoologica, taxele foto la obiective, o masa calda la pranz, taxa de participare, materialele necesare atelierelor de aplicatii, diploma.
Echipament si bagaj necesar:
- ghiozdan de spate - cel de scoala este foarte bun;
- mancare pentru o zi - sandwisuri, 1-2 fructe, dulciuri, apa;
- bocanci/ghete impermeabili/e;
- sosete de schimb;
- 1-2 pungi de gunoi;
- manusi groase, eventual impermeabile;
- manusi de schimb;
- caciula;
- haina/geaca groasa;
- pix si agenda/caiet.
Toate cele bune si sa ne vedem cu bine in expeditie!

Expeditia "Gogu speologu' " - Initiere in cercetasie - 20 de locuri
In cadrul programului "Natura ne invata primii pasi in viata" desfasurat an de an de Asociatia Ecologica Floare de colt Fieni, cercetasii vor efectua cateva aplicatii de speologie. Numele de "Gogu speologu'" a fost propus de cercetasi si provine de la o jucarie Kinder care a fost mascota expeditiei la prima initiere de gen a cercetasilor bucuresteni. Bineinteles ca Gogu este cercetas si are esarfa...

Participanţii se vor bucura de o zi în mijlocul naturii în munţii Bucegi şi Leaota (în arealul Valea Ialomiţei – Valea Răteiului) iar din program fac parte următoarele activităţi: drumeţie montană, peşteri şi chei, explicaţii, ateliere şi jocuri interactive.
Participanţii trebuie să aibă un echipament montan minim alcătuit din: 
- imbracati si incaltati cu: bocanci sau ghete cu talpă aderentă, rucsac de tură (ghiozdanul de scoala este foarte bun), pelerină de ploaie- obligatorie (in ghiozdan, o folosim in caz de nevoie), lanternă, pulovăr sau hanorac, sapca, fes/caciula, pantaloni lungi, mănuşi, hainele sa nu fie cele mai bune, sa fie confortabile şi mai uzate pentru ca vom intra in pesteri, iar unele au culoare inguste pe 2-3 metri lungime a galeriei si ne putem usor murdari; niste blugi mai uzati sau un trening este foarte bun; pesterile sunt rezervatii naturale, fara acces al publicului, iar noi le vom accesa in prezenta rangerilor montani si cu aprobarile necesare. De asemenea, este nevoie şi de acordul părinţilor. 
- in eventualitatea ca este necesar, vom avea in ghiozdanul de tura un tricou de schimb si o pereche de sosete (nu va luati alte schimburi, ne intoarcem seara acasa)
-          - apa şi mâncare, sandvişuri pentru drum si pentru masa de prânz, dulciuri, fructe, bidon pentru apă, pungi pentru resturi;
-     - esarfa de cercetas - obligatorie. 
      *Recomandare: NU incarcati excesiv bagajul, expeditia este doar pe o zi si pe intreg parcursul vom avea cu noi ghiozdanul.
-                 Programul zilei se desfăşoară în mijlocul naturii pe parcursul a 9 ore (fara orele de transport) şi cuprinde: drumeţie, vizitare peşteri şi chei, provocari pentru patrulele de cercetasi, explicaţii şi jocuri interactive.
-                 Se asigură transportul cu trenul Bucuresti-Targoviste, cu autobuzul de la gara Targoviste până la Moroieni si transport cu masini locale Moroieni-Centrul de Vacanţă „Cerbul” şi retur, monitori şi echipament specific pe tot parcursul acţiunii, diplomă de participare şi alte surprize.
Se va pleca cu trenul din Gara de Nord, intalnire la ora 05.45 la informatii in capatul peroanelor, coborîm la Tirgoviste, de acolo luam autocarele care ne vor lăsa în Moroieni, de unde ne vor prelua masinile locale cu care mergem pana la gura cheilor Ialomiţei, pentru a câştiga timpul necesar desfăşurării activităţii.
 *Precizare: este neaparat necesar sa plecam asa de dimineata din Bucuresti pentru a putea intra pe traseul montan la cel mai tarziu ora 10.00, astfel vom avea vreme sa desfasuram programul si sa ne intoarcem in timp util pentru a prinde trenul spre Bucuresti.
Seara, dupa ce participanţii îşi vor primi diplomele, ne întoarcem la Moroieni, la Tirgoviste, luăm trenul şi revenim în Bucureşti, ora 22, Gara Basarab.
Echipamentul specific va fi pus la dispoziţie de AEFC, iar monitorii vor însoţi permanent participanţii şi îi vor asista permanent la aceste activităţi.
Participanţii la acţiune trebuie să se încadreze în program, să nu părăsească grupul fără să aibă aprobare din partea liderilor şi a monitorilor şi mai ales să nu se aventureze în zone necunoscute.

         Participanţii la acţiune trebuie să respecte natura şi mediul înconjurător având în vedere că activităţile se desfăşoară în Parcul Natural Bucegi, Muntii Leaota, să protejeze echipamentul specific şi să-l folosească numai sub îndrumarea monitorilor.
         Orice problemă va fi adusă imediat la cunoştinţa liderilor însoţitori şi a monitorilor pentru a se încerca soluţionarea ei cât mai urgent.

Participantii trebuie sa fie membri ai centrului local, sa fie inscrisi in baza de date a centrului si implicit a organizatiei nationale de cercetasi si sa fie cu cotizatia achitata la zi, conform legislatiei interne a organizatiei (cotizatia pe semestrul al II-lea 2014).

 *Mentiune: in cazul in care cele 20 de locuri nu se vor ocupa de catre copiii cercetasi, pot participa la expeditie si parinti ai cercetasilor. Acestia vor participa la program, vor asista la activitatile/aplicatiile cu copiii fara a interveni decat numai la solicitarea expresa a liderilor sau a monitorilor insotitori.

In cazul in care telefoanele copiilor sunt inchise sau au au semnal, parintii sunt rugati sa sune la numarul 0762020114 care va sta in permanenta la unul din liderii voluntari insotitori, dimineata dupa plecare pana la ora 09.30 si seara dupa ora 20.00 (inainte sa intram in traseu si dupa ce ne urcam in tren spre Bucuresti)

In cazul in care aveti un tratament medicamentos sau alte probleme deosebite, va rugam sa le semnalati liderului patrulei din care faceti parte.

De asemenea, daca aveti alergii, va rugam sa ne aduceti urgent la cunostinta aceste informatii, pentru a le mentiona in timp util organizatorilor.
Participantii vor primi la inscriere documentele necesare spre completare si semnare.

Prețul va fi comunicat imediat după stabilirea detaliilor de transport.

Program excursie 
06.00 – plecare din gara de Nord Bucuresti

09:45 – Centrul de Vacanţă „Cerbul” Muntii Leaota;
10:00 – 10:45 – drumeţie: Valea Ialomiţei – cruce albastră;
10:45 – 11:00 – pauză şi jocuri interactive de cunoaştere 

11:00 – 11:45 – drumeţie: Valea Răteiului – Peştera Rătei (rezervaţie speologică, monument al naturii, captare de apă – explicaţii);
11:45 – 12:00 – pauză şi jocuri interactive
12:00 – 13:45 – Peştera cu Două Intrări – primul contact cu lumea subterană – „Mă murdăresc – sau nu?”, Peştera Onicăi – Testul curajului – „Găseşte caietul ascuns!”; (lucrează Grupa 1 iar după masa de prânz Grupa 2);
13:45 – 14:30 – pauză pentru masa de prânz;
14:30 – 16:00 – Cheile Răteiului, Peştera cu Bolovan din chei – „Apa la lucru, afară şi în adâncul muntelui” (lucrează Grupa 2 iar după masa de prânz Grupa 1);

16:00 – 17:00 – drumeţie: Valea Ialom – cruce albastră;
17:00 – 17:15 – acordarea diplomelor de participare;
17:15 – 19.30 – drumeţie: întoarcere la Centrul de Vacanţă „Cerbul”, Moroieni si Tirgoviste;
19:47 – plecarea din Gara Tirgoviste;
22.00 - sosire in Gara Basarab Bucuresti.
* Programul poate fi eventual modificat în funcţie de starea vremii sau din alte motive care pot duce la schimbarea lui, de numarul de participanti, de conditiile de pe munte.
REGULI ŞI MĂSURI DE SIGURANŢĂ

         Participanţi la această activitate trebuie să respecte câteva reguli şi să semneze pentru că au luat cunoştinţă de ele:
  1. Trebuie să se încadreze în programul propus de organizatori şi să respecte cu stricteţe indicaţiile liderilor şi monitorilor.
  2. Trebuie să aibă o comportare civilizată şi respectuasă atât faţă de colegii cunoscuţi cât şi faţă de alţi copii necunoscuţi, faţă de lideri, monitori sau alte persoane întâlnite în cursul activităţii.
  3. Trebuie să respecte şi să protejeze echipamentul pus la dispoziţie de organizatori.
  4. Trebuie să nu părăsească grupul fără să anunţe şi fără să aibă încuviinţarea unui lider sau monitor.
  5. Trebuie să aibă o atitudine protectoare faţă de copiii mai mici din grup iar dacă au posibilitatea să-i ajute.
  6. Trebuie să meargă cu mare atenţie pe potecile mai abrupte, respectând ritmul de mers al celui mai slab. Trebuie să adopte acest stil de mers, fără să alerge sau să sară, chiar şi la vale sau pe teren plat.
  7. Trebuie să adopte o atitudine firească şi liniştită, fără zgomote inutile care ar putea deranja animalele din arealul montan sau pe ceilalţi participanţi.
  8. Trebuie să anunţe imediat liderilor sau monitorilor orice problemă, a lui sau a altui coleg.
  9. Trebuie să respecte şi să protejeze natura fără a lăsa gunoaie sau alte urme ale trecerii lor. 10.Trebuie să fie veseli, deschişi, sinceri şi binevoitori, contribuind la atmosfera generală de bună dispoziţie necesară într-o excursie.
Pentru această activitate se vor lua următoarele măsuri de siguranţă:
  1. În autobuz, participanţii care au rău de maşină vor sta în faţă.
  2. În tren se vor depăna poveşti despre cercetăşie, cântece de munte, discutii in grup.
  3. În timpul deplasărilor pe potecă se va merge lejer în ritmul celui mai slab. Grupul va avea în faţă şi în spate câte un adult.
  4. Se vor face pauze la cel puţin 30 de minute de mers pentru regrupare şi odihnă.
  5. În timpul deplasărilor pe poteci mai abrupte se vor face atâtea pauze cât va fi necesar.
  6. Intrarea în peşteri se va face în grupuri mici. Participanţii vor purta căşti şi vor avea lanterne. Castile fac parte din echipamentul pus la dispozitie de monitori, lanterne isi vor aduce participantii.
  7. Participanţii nu vor avea voie să se depărteze de grup, fără încuviinţarea monitorilor sau liderilor.
  8. Participanţii nu vor consuma sub nici un motiv băuturi alcoolice si nici nu vor fuma.
  9. Monitorii, instructorii cercetași şi liderii vor supraveghea permanent cercetasii participanţi la activitate.
  10. Pe parcursul desfasurarii actiunii, cercetasilor participanti le este interzis consumul de inghetata, guma de mestecat si sucuri acidulate. 
Recomandari finale:
-      Nu uitati sa va imbracati cu pantalonii lungi, in special pentru a preveni zgarieturi/raniri cu crengi sau pietre, vegetatie, intepaturi de urzici, intapaturi de insecte etc.
-      Nu uitati sapca/palaria, neaparat necesara pentru protectia impotriva soarelui; de asemenea nu uitati caciula, in peteri este racoare.
-      Nu uitati sa aveti o bluza cu maneca lunga, un pulover sau un hanorac, la munte si in peteri e frig.
-      Scrieti-va numele pe lanterne, pe esarfe, pe portmoneuri,  pe tot ce considerati ca poate fi confundat cu lucrurile altui coleg sau poate fi pierdut/uitat, scrieti numele de preferat cu lac de unghii sau cu vopsea sau cu orice nu se sterge la splalaturi repetate.
-      Nu uitati sprayul Autan sau similar – necesar ziua pt protectia impotriva intepaturilor de insecte si seara impotriva tantarilor.
-      Nu uitati mantaua de ploaie, la munte pot fi ploi scurte oricand, o vom avea mereu cu noi in ghiozdaul de tura.
-      Nu puneti in bagaj cantitati mari de mancare perisabila sau fructe care se pot deteriora la transport – luati mancare doar pentru drum dus-intors si pentru masa de pranz (picnicul expeditiei). Daca doriti sa luati cu voi dulciuri, fructe etc, dupa preferinta este foarte bine, dar evitati pe cele cu crema sau cu ciocolata multa, se pot topi/strica, de asemenea, evitati fructele care se pot altera sau strivi repede.
-      Nu luati cu voi lucruri de valoare sau sume mari de bani.
-      Nu puneti in bagaj cele mai bune haine, este foarte posibil sa va intoarceti cu ele patate sau deteriorate; luati haine mai purtate, trening, blugi mai uzati etc, haine comode si potrivite cu activitatile din program.
-      Parintii care au notat recomandari speciale in fisa individuala de inscriere a cercetasului, sunt rugati sa puna obiectele/medicamentele special necesare in bagajul de tura (in ghiozdanul mic) al copiilor, sa le atraga atentia sa poarte aceste obiecte asupra lor in permanenta si sa le faca instructajul asupra folosirii acestor obiecte/medicamente. De asemenea, daca aveti astfel de tratamente, va rugam sa ni le aduceti la cunostinta din timp si in scris, asa incat toti liderii insotitori sa poata cunoaste clar situatia copilului.
-      Nu uitati sa verificati urmatoarele:
·       Verificati daca lanterna functioneaza si daca are baterii; puneti in bagaj si un rand de baterii de schimb. Daca lanterna este cu bec, verificati becul si luati cu voi si un bec de schimb.
·       Verificati-va bocancii/incaltamintea cu care veti merge in expeditie - in special incaltamintea nou achizitionata -  faceti zilnic incepand de azi si pana la plecarea in tabara, cateva drumuri cu aceasta incaltaminte, obisnuiti-va picioarele cu ea, evitati astfel eventualele neplaceri/disconforturi ulterioare ale picioarelor.


In atentia participantilor: va rugam sa va achitati cotizatia la zi pentru accesul in expeditie – cotizatia pentru semestrul al II-lea sau dupa caz si trimestrul al II-lea 2014.


Pentru înscrieri şi informaţii suplimentare:
Centrul Local Gh. M. Murgoci Bucuresti
Ana Gheorghiu tel. 0724 726988
Mara Gheorghiu tel. 0726 544821
   
Toate cele bune si sa ne vedem la munte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu