Speologie 2013 - program oferit pentru cercetasi, dar si pentru externi in orice weekend prestabilit

Pentru a desfasura activitatea de speologie, va rugam sa luati legatura cu organizatorii si sa stabiliti de comun acord o zi dintr-un weeked, dar si detaliile necesare. Minimum necesar de participanti - 25 de persoane



În cadrul activităţilor extraşcolare din ,,Să știi mai multe, să fii mai bun!” pe tot parcursul anului 2013, Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR) - Centul local Cercetasi Gh. M. Murgoci Bucuresti, prin acordul incheiat cu MEN, prin bunavointa voluntarilor de la Asociaţia Ecologică Floare de Colţ Fieni, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Centrul Local Cercetasi „Naparis” Pucioasa va susţine proiectul 

„SĂ ŞTII MAI MULTE  de la natură – SĂ FII MAI BUN cu ajutorul ei 

Initiere in Speologie pentru elevi si cercetasi
 2013
Program pentru 25-60 persoane


Intalnire pentru plecare la ora 05.00 dimineata in fata biroului Informatii din Gara de Nord, in capatul peroanelor. Nu intarziati! Trenul nu aşteaptă.
Intoarcerea: elevii participanti vor fi preluati de parinti la ora 22.02 din Gara Basarab, sosire  cu trenul R 9028.


Pot participa în fiecare zi, de la 25 până la 60  de persoane.
Participanţii se vor bucura de o zi în mijlocul naturii în munţii Bucegi şi Leaota (în arealul Valea Ialomiţei – Valea Răteiului) iar din program fac parte următoarele activităţi: drumeţie montană, peşteri şi chei, explicaţii, ateliere şi jocuri interactive.
Participanţii trebuie să aibă un echipament montan minim alcătuit din: bocanci sau ghete cu talpă aderentă, rucsac de tură (ghiozdanul de scoala este foarte bun), apa şi mâncare, pelerină de ploaie, lanternă, pulovăr, fes, mănuşi, haine groase şi mai uzate pentru ca vom intra in 3-4 pesteri, unele au culoare inguste pe 2-3 metri; pesterile sunt rezervatii naturale, fara acces al publicului, in prezenta rangerilor montani si cu aprobarile necesare. De asemenea, este nevoie şi de acordul părinţilor.
-          Sanvişuri pentru masa de prânz, dulciuri, fructe, bidon pentru apă, pungi pentru resturi;
-                 Programul zilei se desfăşoară în mijlocul naturii pe parcursul a 9 ore şi cuprinde: drumeţie, vizitare peşteri şi chei, explicaţii şi jocuri interactive.
-                 Se asigură transportul cu trenul Bucuresti-Pietroşiţa si cu autobuzul de la gara Pietroşiţa până la Centrul de Vacanţă „Cerbul” şi retur, monitori şi echipament specific pe tot parcursul acţiunii, diplomă de participare şi alte surprize.
Se va pleca cu trenul din Gara de Nord, intalnire la ora 05.00 la informatii in capatul peroanelor, se va coborî la Pietroşiţa, de acolo luam autocarele care ne vor lăsa în gura cheilor Ialomiţei, pentru a câştiga timpul necesar desfăşurării activităţii.
Seara, dupa ce participanţii îşi vor primi diplomele, ne întoarcem la Fieni cu autocarul, luăm trenul şi revenim în Bucureşti, ora 22.
Echipamentul specific va fi pus la dispoziţie de AEFC, iar monitorii vor însoţi participanţii şi îi vor asista permanent la aceste activităţi.

Participanţii la acţiune trebuie să se încadreze în program, să nu părăsească grupul fără să aibă aprobare din partea liderilor şi a monitorilor şi mai ales să nu se aventureze în zone necunoscute.
         Participanţii la acţiune trebuie să respecte natura şi mediul înconjurător având în vedere ca activităţile se desfăşoară în Parcul Natural Bucegi, să protejeze echipamentul specific şi să-l folosească numai sub îndrumarea monitorilor.
         Orice problemă va fi adusă imediat la cunoştinţa liderilor însoţitori şi a monitorilor pentru a se încerca soluţionarea ei cât mai urgent.
Pret 100 lei.


Program excursie 
05.00 – plecare din gara de Nord Bucuresti
08:30 – gara Fieni (autocarul va fi peste pasarelă în staţia de taxiuri);
09:30 – Centrul de Vacanţă „Cerbul”;
10:00 – 10:45 – drumeţie: Valea Ialomiţei – cruce albastră;
10:45 – 11:00 – pauză şi jocuri interactive de cunoaştere în funcţie de vârsta participanţilor („Mingea vorbitoare”, „Cine sunt vecinii tăi?”, „Pătura” etc);
11:00 – 11:45 – drumeţie: Valea Răteiului – Peştera Rătei (rezervaţie speologică, monument al naturii, captare de apă – explicaţii);
11:45 – 12:00 – pauză şi jocuri interactive în funcţie de vârsta participanţilor ( „Pizza”, „Musca”, „Bingo” etc);
12:00 – 13:45 – Peştera cu Două Intrări – primul contact cu lumea subterană – „Mă murdăresc – sau nu?”, Peştera Onicăi – Testul curajului – „Găseşte caietul ascuns!”; (lucrează Grupa 1 iar după masa de prânz Grupa 2);
13:45 – 14:30 – pauză pentru masa de prânz;
14:30 – 16:15 – Cheile Răteiului, Peştera cu Bolovan din chei – „Apa la lucru, afară şi în adâncul muntelui” (lucrează Grupa 2 iar după masa de prânz Grupa 1);
16:15 – 16:30 – pauză şi jocuri interactive în funcţie de vârsta participanţilor („Recunoaşterea copacului”, „Fraţii”, „Maşina de spălat”);
16:30 – 17:00 – drumeţie: Valea Ialomiţei – cruce albastră;
17:00 – 17:15 – acordarea diplomelor de participare;
17:15 – 18:00 – drumeţie: întoarcere la Centrul de Vacanţă „Cerbul”;
18:40 – plecarea din Gara Fieni;
22.02 - sosire in Gara Basarab Bucuresti.

* Programul poate fi eventual modificat în funcţie de starea vremii sau din alte motive care pot duce la schimbarea lui, de numarul de participanti, de conditiile de pe munte.

REGULI ŞI MĂSURI DE SIGURANŢĂ
 2013

         Participanţi la această activitate trebuie să respecte câteva reguli şi să semneze pentru că au luat cunoştinţă de ele:

  1. Trebuie să se încadreze în programul propus de organizatori şi să respecte cu stricteţe indicaţiile liderilor şi monitorilor.
  2. Trebuie să aibă o comportare civilizată şi respectuasă atât faţă de colegii cunoscuţi cât şi faţă de alţi copii necunoscuţi, faţă de lideri, monitori sau alte persoane întâlnite în cursul activităţii.
  3. Trebuie să respecte şi să protejeze echipamentul pus la dispoziţie de organizatori.
  4. Trebuie să nu părăsească grupul fără să anunţe şi fără să aibă încuviinţarea unui lider sau monitor.
  5. Trebuie să aibă o atitudine protectoare faţă de copiii mai mici din grup iar dacă au posibilitatea să-i ajute.
  6. Trebuie să meargă cu mare atenţie pe potecile mai abrupte, respectând ritmul de mers al celui mai slab. Trebuie să adopte acest stil de mers, fără să alerge sau să sară, chiar şi la vale sau pe teren plat.
  7. Trebuie să adopte o atitudine firească şi liniştită, fără zgomote inutile care ar putea deranja animalele din arealul montan sau pe ceilalţi participanţi.
  8. Trebuie să anunţe imediat liderilor sau monitorilor orice problemă, a lui sau a altui coleg.
  9. Trebuie să respecte şi să protejeze natura fără a lăsa gunoaie sau alte urme ale trecerii lor.
10.      Trebuie să fie veseli, deschişi, sinceri şi binevoitori, contribuind la atmosfera generală de bună dispoziţie necesară într-o excursie.

Pentru această activitate se vor lua următoarele măsuri de siguranţă:

  1. În autobuz, participanţii care au rău de maşină vor sta în faţă.
  2. În tren se vor depăna poveşti despre cercetăşie, cântece de munte.
  3. În timpul deplasărilor pe potecă se va merge lejer în ritmul celui mai slab. Grupul va avea în faţă şi în spate câte un adult.
  4. Se vor face pauze la cel puţin 30 de minute de mers pentru regrupare şi odihnă.
  5. În timpul deplasărilor pe poteci mai abrupte se vor face atâtea pauze cât va fi necesar.
  6. Intrarea în peşteri se va face în grupuri mici. Participanţii vor purta căşti şi vor avea lanterne.
  7. Participanţii nu vor avea voie să se depărteze de grup, fără încuviinţarea monitorilor sau liderilor.
  8. Participanţii nu vor consuma sub nici un motiv băuturi alcoolice.
  9. Monitorii, instructorii cercetași şi liderii vor supraveghea permanent cercetasii participanţi la activitate.
Pentru înscrierile şi informaţii suplimentare:
Centrul Local Gh. M. Murgoci Bucuresti
Ana Gheorghiu
viniciusgheorghiu@yahoo.com
tel. 0724 726988
      0722 434980

Toate cele bune si sa ne vedem la munte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu